Design Directory Dexigner Design Agenda Türk Tasarımcılar Dexigner Start Dexigner Newsletter English
Dexigner Logo Dexigner Concept
Ürün TasarımÜrün TasarımGrafik TasarımGrafik TasarımModa ve Takı TasarımıModa ve Takı TasarımıMimarlıkMimarlıkDijital TasarımDijital TasarımSanatSanat
Ekle Önceki SayfaSonraki Sayfa
colortitle

Yozlaşan Değil Modernleşen İstanbul

Yozlaşan Değil Modernleşen İstanbul

Akın Nalça Kitapları'nın ikincisi İstanbul'un 100 yıllık fotoğrafını çekiyor.

Mekan ve sergileme tasarımcısı Akın Nalça Tasarım Ofisi, bütün tasarım disiplinlerine düşünsel ve kalıcı bir tartışma süreci sağlamayı hedefleyerek, her sene bir kitap yayımlamayı sürdürüyor.

Geçtiğimiz yıl yayımlanmaya başlayan Akın Nalça Kitapları'nın ikincisi "İstanbul 1900-2000, Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak", Şubat ayında satışa sunuluyor.

Mimarlık Tarihçisi Prof.Dr. Uğur Tanyeli'nin yazdığı kitapta, İstanbul'un 20. yüzyıldaki dönüşümü ve modernlik/modernle şme kavramları, İstanbul ve İstanbullular ekseninde sorgulanıyor.

Tanyeli kitabında, Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinde merkezi yönetimin modernleşme adı altında ortama empoze etmeye çabaladığı değişimlerin tek başına İstanbul'u ve İstanbul'luları anlamaya yetmediği tezini öne sürüyor.

İstanbul'luların bir metropolün olağan çoğulluğu içinde yarattığı kendilerine özgü modernlikleri, konut mimarisi ve kent kültürü üzerinden anlatıyor.

Kentin yozlaşması/çirkinl eşmesi olarak betimlenen sürecinin aslında metropole özgü bir çeşitlilik ve çoğulluk üretme süreci olduğunu vurgulayan Tanyeli, "Bu kitap, Türk tarihyazım alışkanlıklarının ortaya koyduğunun aksine, gelenekselliği yıkarak modernliği var eden değişimlerin, bizzat metropol insanları tarafından metropolde üretildiği

ekleyen
Selin Çıkınoğlu

Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı 2005

Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı 2005

14-17 Nisan 2005 tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü'nde düzenlenen Asansör İstanbul Fuarı kapsamında, "Future" (Gelecek) teması ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Forum İstanbul toplantıları, "Uzay Asansörü" Projesi'nden, geleceğin malzeme ve teknolojilerine ve dünya asansör istatistiklerine kadar birçok önemli konuda uluslararası konuklara ev sahipliği yapacak.

Bilgi toplumunda, teknoloji yaşamın her alanında değişimi sürekli kılarken, kitaplar ve sinema filmleri ile paylaşılan hayaller, çok uzun zaman geçmeden yaşam biçimine dönüşüyor. Teknolojinin insanoğluna sunduğu önemli armağanlardan biri olan, dikey ulaşım aracı asansörler de bu değişimin öncülerinden. 20. yüzyılın bilimkurgu eserlerinde yer alan asansörler, bugün artık dev plazalarda, kulelerde, hatta uçaklarda kullanılıyor. Asansör endüstrisi, 21. yüzyılda, insanoğluna yeni ve daha büyük sürprizler hazırlıyor. Bu yıl 9.'uncusu düzenlenen Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek Forum İstanbul toplantıları ile asansörün geleceğine de ev sahipliği yapıyor.

devamı
Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı 2005 (1548)

ekleyen
Levent OZLER

Yeni Porsche Müzesi

Yeni Porsche Müzesi

Porsche, 2007'de kapılarını açacağı Stuttgart fabrikası bitişiğinde inşa edilecek olan yeni müzesinin tasarımının örtüsünü kaldırdı.

Şirketin tarihindeki en heyecan verici projelerden biri" olarak tanımlanan müzenin tasarımı kısa bir süre önce kamuoyuna sunuldu.

Seçimini Prosche'nin yaptığı ve 170 Avrupalı mimarlık firmasının katıldığı ihaleyi Viyana'dan Delugan Meissl kazandı.

Porsche başkanı ve CEO Dr Wendelin Wiedeking, "bu tasarım, yenilikçi, modern ve ilgi çekici," diyor. "kışkırtıcı olduğu da kesin fakat bu da zaten amaçlarımızdan biriydi. Bu gelişme ile Zuffenhausen'daki ana fabrikamızda, Stuttgart sınırları dışında bile ışıldayan mimari bir şaheser yaratacağız."

Şu anda varolan Porsche müzesi her yıl 80,000 ziyaretçiyi etkiliyor. Fakat Wiedeking, yeni yapının açılışıyla beraber bu sayının 200,000'in üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Gerekçe olaraksa, en azından sergiler için daha fazla mekanın yaratılacak olmasını gösteriyor.

Örneğin, Prosche şu anda koleksiyonundaki 20 tarihi aracı sergileyebiliyorken, bu sayı 2007'den itibaren dört kat artacak.

devamı
Yeni Porsche Müzesi

ekleyen
Gulsen Sizyek

Travel  Leisure Design Awards 2005

Travel + Leisure Design Awards 2005

Travel + Leisure Magazine editörü Nancy Novogrod, tasarım ve mimarlık alanlarında geçen yılın öne çıkan çalışmaların arasından seçilen ilk Travel + Leisure Design Awards kazananlarını açıkladı.

Yarışmada seyahate yönelik tasarımlar öncelikli olmak üzere, ödüller onbir dalda verildi: En İyi Müze, En İyi Restoran, En İyi Aygıt, En İyi Retail Ortamı, En İyi Kültürel Alan, En İyi Transportasyon, En İyi Lobi, En İyi Otel (75 odadan fazla kapasiteli), En İyi İnfrastrüktür ve En İyi Kamu Alanı. Her kategoride birer birincilik ve çeşitli dallarda mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.

Travel + Leisure Design Awards seçimleri, T + L konsültasyon tasarım editörü Chee Pearlman'ın (ödüllü I.D. Magazine'in eski editörü) moderatörlüğü'nde, eksperlerden oluşan ünlü bir jüri tarafından yapıldı: Tyler Brule, Adele Chatfield-Taylor, Charles Gwathmey, Brooke Hodge, Murray Moss, ve Terron Schaefer.

Ödüller, Mart 2005 sayısınd a sayfa 174'te ve beraberinde online olarak yayınlacak.

Nancy Novogrod, "dergi sayfalarında mimarlık ve tasarım alanlarını düzenli olarak ön plana çıkarır, fakat biz travel design konusunda önemli katkıları olan mim

devamı
Travel + Leisure Design Awards 2005

ekleyen
Gulsen Sizyek

kerpiç05  Topraktan Şehirlerde Yaşamak

kerpiç05 : Topraktan Şehirlerde Yaşamak

İTÜ Mimarlık Fakültesi, topraktaki yaşam kalitesi, çevre ve sağlık kaygısı'ndan yola çıkılarak oluşturulmuş bir kongre teması ile, İstanbul'da 06 - 07 Temmuz 2005 tarihleri arasında atölye çalışması düzenleyecek.

Yurtdışından ve yurt içinden gelecek katılımcılar ana malzemenin alçı taşı olduğu atölye çalışmasına da katılabilecekler.

Bu konuyla yakından ilgili olarak mimarlık, mühendislik, pazarlama ve çevre bilimcileri gibi disiplinlerden kişilerin biraraya getirilerek, veritabanı, izleme teknolojisi ve stratejiler oluşturulması da düşünülüyor.

06-07 Temmuz 2005 tarihlerinde İTÜ'nün içinde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapılacak kongrede, yeni toprak yapılar, bakımları, korunmaları ve yenilenmeleri, sismik ve ekolojik tasarımlar, mühendislik ve pazarlama yönetimi konuları tartışılacak.

devamı
kerpiç05 : Topraktan Şehirlerde Yaşamak (869)

ekleyen
Levent OZLER

Ajanda | Start | Design Directory | Design Database | Newsletter | Türk Tasarımcılar Platformu | Mobil | Link Verin | Hakkımızda & İletişim
XML

18,645 başlık, 841 online ziyaretçi, 231,626,153 sayfa gösterimi

© 2001-2008 Dexigner™ Network | Mimarlık Haberleri ve Yarışmaları 136 | Dexigner