
25 Nisan 2005 Pazartesi | gulsensizyek
Evrensel Tasarım: Herkes İçin Tasarım
Evrensel tasarım herkes için yaşanılabilir evler yapmak için bir yaklaşım ve yaşlanan doğum patlaması dönemi çocuklarının böyle bir talepte bulunmaları bekleniyordu.
Engelliler için ev erişilebilirliği konusundaki radikal gelişmeler, geleceğin, yaşlanmanın neden olduğu fiziksel ağrı ve sızıları hissetmeye başlayacak olan gençlik saplantılı yoğun nüfusunun oluşturacağı sıradışı bir çeyreğinden gelebilir.
Doğum patlaması döneminde doğmuş kişilerin en yaşlıları 60'larına yaklaşıyorlar. Eğer tarih doğru bir rehberse, bu jenerasyon, aktif yaşam tarzlarına gelecek kısıtlamalarına tahammül etmeye pek uygun bir nesil değil. San Luis Obispo County ev inşaat sektörü çalışanları ve engelli savunucuları bu neslin, daha iyi ilaçlar ve tıbbi olanaklar talep edip bunları elde edecek olmalarının yanısıra, bedenlerinin değişen gereksinimlerini karşılayabilecek gelişmiş ev tasarımları ve özelliklerine de önem vereceklerini düşünüyorlar.
Gösterişsiz geniş koridorlar ve kapı aralıkları, basamaksız girişler gibi özellikleri kapsayan değişikliklerin birçoğu evrensel tasarım görünüşünün altında, evleri yalnızca engelli sakinler için değil, herkes için yaşanabilir olma yaklaşımını destekliyor. Konseptin destekleyicileri, ana noktanın gösterişten kaçınma olduğunu belirtiyorlar.
Bir yerel mimar ve derslerinde evrensel tasarım prensiplerini savunan emekli bir Cal Poly profesörü olan Paul Wolff, "Başarılı evrensel tasarım herkes içindir," diyor. Onu sadece çok genç veya sadece çok yaşlılara yönelik birşey olarak görmek yerine, basitçe iyi tasarım olarak nitelendirmek gerekiyor."
1950'li yıllarda yaşanan doğum patlamasının 45-50 yaşlarına gelen nüfusunun oluşturduğu bu segment, ülkedenin en kalabalık ve sayısı en hızlı artan populasyonu. 2005 UCSB Ekonomik Tablo'suna göre 2004'te 56,000 olan sayıları, geçen onyıl içinde yüzde 73'lük bir artış göstermiş.
http://www.dexigner.com/architecture/news-g4306.html
|