 |

15 Ağustos 2005 Pazartesi | Levent OZLER
Demet Bilici ve Seçil Uğur
Dikkat! Bu Kızlar Aranıyor

Wallpaper'ın son sayısında 'En Çok Aranan 10 Tasarımcı' arasında iki Türk'ün ismi de yer alıyor. Daha yolun başında olmalarına rağmen elde ettikleri bu başarı hakkında, Demet Bilici ve Seçil Uğur'la konuştuk.
Wallpaper dergisi İstanbul Teknik Üniversitesi'den Prof. Dr. Alpay Er'e "10 Most Wanted Designers / En Çok Aranan 10 Tasarımcı" haberi için genç yetenekler önermesini ister. Er de, içinde Demet Bilici ve Seçil Uğur'un da bulunduğu beş kişilik bir liste hazırlar. wallpaper genç tasarımcılarla görüşmeye başlar ve yapılan çalışmaları inceledikten sonra, Demet'le Seçil'i son çıkan sayısında en çok aranan tasarımcılar arasında yer verir. wallpaper'da yayınlanan bu haber, genç tasarımcılara bir rüya gibi geliyormuş. Ama tasarımcıların başarılarına bakılırsa rüyalarının çoğu gerçek olmaya aday.
Türkiye'deki tasarım dünyasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Demet: Endüstri, tasarımcıyı tanımaya başladıkça ve ona şans verdikçe çok güzel sonuçlar çıktığını görüyoruz. Ülkemizde tasarımla yeni tanışmanın verdiği büyük bir heyecan ve heves olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de yapılan her girişim özellikle yurtdışından büyük ses getiriyor. Üniversitelerimiz uluslararası fuarlarda ülkemizi başarıyla temsil ederken büyük firmalarımız dünyanın en prestijli tasarım ödüllerini alıyorlar, deneyimli tasarımcılarımız yine uluslararası arenalarda övgüler alıyor, büyük siparişlerle geri dönüyorlar. Bunlar biz genç tasarımcıların geleceğe umutla bakmamızı sağlayan gelişmeler.
Seçil: Yeni mezun bir tasarımcı olarak kendimi şanslı hissediyorum. Çok güzel gelişmeler oluyor, AD'nin düzenlediği Designweek de bunlardan biri.

Wallpaper'da çıkan haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Demet: Bu haberin çıkması benim için rüya gibi bir şey. Üzerinden zaman geçtikçe önemini daha da iyi idrak ediyorum. Yurtiçindeki gelişmelerin yanı sıra beni ayrıca mutlu eden şey, yurtdışındaki bazı önemli tasarım platformalarından sergi daveti almam ve çeşitli ülkelerin önemli tasarım dergilerinin tanıtım isteklerinin olması. Geçen yıl ADesign Fair'de aldığım "Yılın Genç Tasarımcısı" ödülü ve bu çıkan haber zaten çok severek yaptığım bu işi daha da hevesle yapmamı sağlıyor ve bu yolda daha büyük adımlar atmak için beni cesaretlendiriyor. Örneğin gelecek yıl nisan ayında gerçekleşecek olan dünyanın en önemli tasarım organizasyonlarından Milano Tasarım Fuarı'nda genç yeteneklerin katıldığı Salone Satellite'den davet aldım ve şimdi heyecanla oraya gitmek için sponsor arayışlarına giriştim.
Seçil: 2005 Mayıs ayında Prof. Dr. Alpay Er'den bir mail geldi. Bu mail ile beş ismin wallpaper için önerildiği ve bu isimler arasında yer aldığım haberini aldım. Daha sonra wallpaper editörü Clare Dowly'la yazışmaya başladık. Öncelikle beş ürünümün fotoğrafını istediler, bir ön eleme için. Daha sonra yazışmaya devam ettik. Ben en son ana kadar haberin bu şekilde yer alacağını tahmin etmemiştim. Hatta dergiyi satın aldığımda bile acaba yayınlandı mı diye şüphelerim vardı. Mezuniyet törenime giderken uğradığım bir kitapçıdan wallpaper aldım. Ve kendimi dergide 10 isim arasında görünce gerçekten çok heyecanlandım. Benim için mezuniyetle beraber ikinci bir hediye oldu. wallpaper'dan sonrası ise benim için daha büyük bir sürpriz oldu. Olayın büyüklüğünü yavaş yavaş anlayabildim. Gelen tepkiler ve tebrikler gerçekten beni çok şaşırttı. 2006 yılı için başvurduğum bir master programı vardı, onun için de iyi bir referans oldu. Tasarım hayatıma ilk adım attığım gün aldığım bu haber, hedeflediğim yolda ilerlemem için büyük bir moral ve destek oldu.
Tasarım dünyasında kendinize yakın bulduğunuz isimler var mı? Demet: Tasarıma bakış açısı, iş disiplini, yenilikçi fikirleri ve açık görüşlülüğüyle kendime örnek aldığım, örneğin Ümit Altun gibi, çok başarılı Türk tasarımcılar var.
Seçil: Kendime yakın bulduğum isimler yok. Fakat beğendiğim ve takip ettiğim tasarımcılar var. Bunlardan biri Karim Rashid. Bence çok özgün bir çizgisi var.
Sanat, tasarımlarınızı ne kadar etkiliyor? Demet: Tasarımlarımı etkilemeyen şey yok diyebilirim. Tasarımı yaparken fonksiyonla estetiği buluşturmak, ironi ve eğlenceyi yakalayabilmek için yararlandığım kaynaklardan biri de sanat.
Seçil: Sanat, ruhumu besleyen bir kaynak. Bu da tasarımlarıma dolaylı olarak yansıyor.
Tasarımlarınızı yaparken genel dünya trendlerini izliyor musunuz? Demet: Bu işin bir parçası da piyasayı, dolayısıyla da yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri takip etmek. Ama çalışmalarımda özgünlüğü yitirmemek için, bu takibi dozunda tutmaya da özen gösteriyorum. Seçil: Trendleri takip etmek çok önemli. Bence trendler çok sık değişen bir alfabe gibi. Doğru alfabeyi doğru zamanda kullanabilirseniz dünyayla da aynı dili konuşmuş olursunuz.
Demet Bilici "Wallpaper'da yayınlanan ürünüm bitirme projem olan Corian atölyesi için tasarladığım "Drop" isimli lavaboydu. İnsanın gün içinde belki de en çok uğradığı mekân olan banyoda huzur bulması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle de suyun rahatlatıcı etkisini sadece dokunsal değil, görsel olarak da hissettirmek istedim. Lavabonun içi suyun akışına girdap etkisi veren kavislere sahip. Tezgâh bölümünde ise damlanın suya düştüğünde oluşturduğu dalgalar var; ama bu dalgalar giderek etkisini kaybeden çok yumuşak dalgalar, bu nedenle de tezgâh kullanımında problem yaratmıyor. Ayrıca ışık oyunlarıyla çok dramatik etkiler yakalanabilen, banyonun havasını bir anda değiştirme gücüne sahip bir ürün oldu."
Seçil Uğur "'Flower on the Table' adlı ürünüm 2004 yazında çalışmaya başladığım Attelia Tasarım adlı mobilya tasarım ofisinde yaptığım bir çalışmaydı. Bu, yaşayan, hatta nefes alan bir sehpa. Sıradan ve sade çizgilere sahip bir sehpanın içinden çıkan çiçekler, kullanıcının yüzünde bir tebessüm oluşturuyor. Ürün küçük bir detayla (papatyalar) sevimli bir sehpaya dönüşüveriyor. Tasarladığım ürünlerde fonksiyonu göz ardı etmeden onları daha şirin bir görünüme sokup, kullanıcı ile aralarında sıcak bir bağ oluşturmaya çalışıyorum. Bu çalışma da onlardan biri. 'Sıkıcı ve sıradanlıktan uzak bir sehpa nasıl tasarlarım' fikrinden yola çıkmıştım."
Kaynak: Radikal
|
 |
|