
25 Kasım 2004 Perşembe | Levent OZLER
Turquality Öncüleri
15 Ulusal Marka ve 3 Tasarımcı
Belli standartları yakalamış Türk markalarının uluslararası pazarda kalite imajını güçlendirmek ve bilinirliğini arttırmak amacıyla desteklenmesini içeren Turquality projesi hayata geçiyor.
Dış ticaret müsteşarlığı, Türkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri tarafından ilk adımı bu yılın başında atılan projenin sunduğu avantajlardan yararlanacak ilk 15 marka belirlendi.
Yurtdışında yapılacak çalışmalara paralel olarak sadece hak sahibi firmaların kullanabileceği turquality logosu ile yabancı tüketiciler nezdinde söz konusu markaya karşı güven unsuru oluşturulacak. "Türk" ve "kalite" konseptlerini bir araya getiren Turquality'nin logosu, kullanılan ürün açısından aynı zamanda "kalite garantörü" olma özelliği de taşıyor.
Tüm markalar için bir "gelişim katalizatörü" olması planlanan Turquality, global kapsamda tescil edilen logosuyla da Türkiye'nin ürün ve hizmet kalitesindeki farklılaşmanın sembolü olacak.
Turquality almaya hak kazanan markaların sertifika töreninde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkelerin, ülkelerdeki kişilerin ve şirketlerin kendilerini motive edecek, örnek alacak sembollere, hatta idollere ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.
Hedef pazarlar açısından projenini ilk uygulamasına 16 Aralık 2004'te Moskova'da başlayacaklarını belirten Tüzmen, daha sonra sırasıyla Paris, Londra ve Madrid'de uygulamalara devam edileceğini bildirdi.
Tüzmen, "Turquality projesinde hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'den en az 10 tane dünya markası çıkartmaktır" dedi.
Atıl Kutoğlu, Ayşe ve Ece Ege (Dice Kayek) ile Hüseyin Çağlayan da projeden yararlanacak tasarımcılar oldu.
Kaynak : Cumhuriyet - 25 Kasım 2004
|