 |

25 Kasım 2004 Perşembe | Levent OZLER
Turquality Projesi Hayata Geçiyor
15 firma Turquality sertifikası alacak
Turquality Projesi Hayata Geçiyor
15 firma Turquality sertifikası alacak
Turquality, Türkiye'nin ürün ve hizmet kalitesindeki farklılaşmanın sembolü olacak Belirli standartları yakalamış Türk markalarının uluslararası pazarlarda kalite imajını güçlendirmek ve bilinirliğini artırmak amacıyla desteklenmesini içeren Turquality projesi hayata geçiyor.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri tarafından ilk adımı bu yılın başında atılan projenin sunduğu avantajlardan yararlanacak ilk 15 marka belirlendi.
Sertifika alan firmalar
Turquality sertifikası alan firmalar şöyle: "Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş, Bilsar Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş,Çak Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, DSD Deri Sanayicileri Dış Ticaret A.Ş, Eroğlu Giyim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Esas Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, Harmanlı Deri A.Ş, İpekyol Giyim Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş, Mercek Holding A.Ş, Mithat Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş, Orka Tekstil San. ve Tur. Ticaret A.Ş, Pasha Deri Konfeksiyon San. ve Tic. Ltd. Şti., Polo Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş, Ramsey Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Sarar Giyim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş."
Atıl Kutoğlu, Ayşe ve Ece Ege ile Hüseyin Çağlayan da projeden yararlanacak tasarımcılar oldu.
Logo güven oluşturacak
Yurtdışında yapılacak çalışmalara paralel olarak sadece hak sahibi firmaların kullanabileceği Turquality logosu ile yabancı tüketiciler nezdinde söz konusu markaya karşı güven unsuru oluşturulacak.
'Türk' ve 'kalite' konseptlerini bir araya getiren Turquality'nin logosu, kullanılan ürün açısından aynı zamanda 'kalite garantörü' olma özelliği de taşıyor.
Tüm markalar için bir 'gelişim katalizörü' olması planlanan Turquality, global kapsamda tescil edilen logosuyla da Türkiye'nin ürün ve hizmet kalitesindeki farklılaşmanın sembolü olacak.
Tüzmen uygulamadan umutlu
Turquality almaya hak kazanan markaların sertifika töreninde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Turquality'nin, Türkiye girişimcisi için her sektörde bu sembolleri ve idolleri tespit edip destek olmak üzere tasarlandığını belirterek, hazır giyim sektörü ile pilot uygulamasına başlanan proje kapsamında bugün itibariyle 15 hazır giyim ve 3 tasarımcı markasının Turquality akreditasyonu almaya hak kazandığını bildirdi.
Turquality projesinin, özünde katılımcı bir öğrenim ve gelişim sürecini içerdiğini ifade eden Tüzmen, şirketlere sağlanacak finansal ve yönetsel desteğin kapsamının bu süreç ile şekillendirileceğini ve kapsam dahilindeki şirketlerin dünya pazarlarında bayraklarını dalgalandırmaya başlamasıyla Turquality organizasyonunda pratik bilgi birikiminin artacağını vurguladı.
Neden Turquality?
Tüzmen, Turquality yerine neden ''Made in Turkey'' veya ''Made in Europe'' gibi kavramların üzerine gitmedikleri konusuna değinirken de şunları kaydetti:
"Turquality'nin, Made in Turkey veya Made in Europe'dan farkı, bu tanımlarda olduğu gibi ürünün nerede üretildiğini belirten bir menşe ibaresi olmamasıdır.
Turquality'nin, bir ürünün üzerine geldiğinde, ürünün tasarımından mağaza rafındaki satışına kadar tüm süreçlerdeki özenli ve sistematik kalite yönetimini belgeleyen garantör bir üst kimlik olması asıl hedeftir. Turquality, Türkiye'de katma değeri üretilmiş ürünleri diğer iç ve dış rekabetten ayrıştırmak için maddi ve yönetsel katkı sağlayan bir destek programı olarak algılanmalıdır."
Hedef pazarlar açısından projenin ilk uygulamasına 16 Aralık 2004'te Moskova'da başlayacaklarını belirten Tüzmen, daha sonra sırasıyla Paris, Londra ve Madrid'de uygulamalara devam edileceğini bildirdi.
Kaynak : CNN Turk - 24 Kasım 2004

|
 |
|