 |

4 Ocak 2007 Perşembe | Levent OZLER
Dörtyüz Saniye Çarpı 14 Tasarım Etkinliğine Yoğun İlgi

Difüzyon tarafından organize edilen ve farklı tasarım alanlarından tasarımcıları bir araya getiren dörtyüzsaniye'ye ilgi yoğun oldu. Sunum yapan tasarımcılardan Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Nazlı Eda Noyan'ın olası İstanbul depremi sırasında ortaya çıkacak olan acil yardım ihtiyacına getirdiği öneri büyük ilgi çekti.
Taşkışla ve çevresinin bir araya getirdiği profesyonel ve öğrencilerin içinden çıkan bir etkinlik grubu olan Difüzyon tarafından, 21 Aralık Perşembe Akşamı Seksek Taksim'de düzenlenen dörtyüzsaniye'ye gösterilen yoğun ilgi, İstanbul'un bu tarz bir etkinliğe ne denli ihtiyaç duyduğunu gösterdi.
Etkinliğin başında yoğun kalabalıktan ötürü, sunum yapacak olan tasarımcılar, sunum yapılacak olan platforma ulaşmakta büyük güçlük çektiler. Bir çok izleyicinin mekanın tamamen dolu olması nedeniyle kapıdan geri döndükleri gözlendi.

Mimarlık, grafik, endüstriyel tasarım, bilişim teknolojileri, video, medya teknolojileri ve sanatları, peyzaj mimarlığı gibi farklı alanlardan tasarımcılar projelerini davetlilerle paylaştı. Her sunumdan sonra gerçekleşen soru-cevap bölümü etkinliğin daha interaktif bir ortamda geçmesi açısından dikkat çekiciydi.
Proje dalında 2002 yılında Ulusal Mimarlık Ödülü alan, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Deniz Aslan "Duvarlar" adlı sunumunda, İstanbul'un topografik yapısı nedeniyle inşaatlarda sıkça başvurulan bir yöntem olan istinat duvarlarına estetik çözüm önerileri getirdi.

Etkinlikte sunum yapan bir diğer tasarımcı olan Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Nazlı Eda Noyan "Farkındalık Haritası" adlı projesinde, olası bir İstanbul depremi sırasında ortaya çıkacak acil yardım ihtiyacına çözüm olarak ilginç bir açılım geliştirdi. Noyan'ın sosyal içerikli projesinde, her bir sokak verilecek acil yardımın ne olduğu konusuna açıklık getirilecek şekilde isimlendirilerek, deprem sonrası kaos ortamında, insanların hangi sokağa gideceklerinin farkında olmaları sağlanacak. Sunumu sırasında haritaların halka nasıl dağıtılacağı konusuna da değinen Noyan; "söz konusu farkındalık haritası İstanbul'daki simitçilere sattıkları simitleri bu haritalara sarmaları gerektiği söylenerek dağıtılacak ve bu şekilde İstanbullular'ın eline bu haritalar ulaşmış olacak" dedi.
Etkinlikte Burak Arıkan, Ekmel Ertan, Nil Aynalı, Aykan Safoğlu, Onur Uzunismail, Etkin Çiftçi, Cem Yardımcı, Erdem Akan, Mustafa Tunç, Zeplin Mimarlık adına Bora Yasin Özkuş ile Evren Öztürk ve Arkizon Mimarlık adına da Emin Balkış ile Elvan Çalışkan projelerini izleyenlerle paylaştılar.

Difüzyon temel olarak Taşkışla çevresinin içinden çıkmış, profesyonellerin ve amatörlerin bir araya geldiği bir etkinlik grubudur. Yaratıcı düşünceyi ayrıştırmadan bir bütün içinde ele alır ve böylelikle mimarlık,grafik, moda, endüstriyel tasarım, fotoğraf, video gibi yaratıcı düşün alanlarını tek bir platformda toplayarak birbirleriyle daha yakından etkileşime geçmesini amaçlar.
http://www.difuzyon.org
|
 |
|