 |

15 Haziran 2007 Cuma | Levent OZLER
Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2007 Sonuçlandı
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı'nın organizatörü TÜYAP işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2007 sonuçları belli oldu.
Mart ayında ilk duyurusu yapılan yarışmaya son teslim tarihi olan 8 Haziran 2007 gününe kadar 23 proje başvurdu. Bireysel ya da grup olarak katılınabilen yarışmanın Seçici Kurul Üyeleri Atınç Özdemir (Anadolu Üniversitesi), Canan E. Ünlü (ODTÜ), Elif Kocabıyık (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Esin Düzakın Yolsever (Marmara Üniversitesi), Hulusi Neci (ETMK), Mehmet Erkök (İTÜ), Orhan Irmak (Serbest Tasarımcı), Serap Nazır (Gıda Güvenliği Derneği), Turgut Erentürk (GMK) ve Raportör M. Turgut Çırpanlı (İTÜ), 10 Haziran 2007 Pazar günü Ambalaj Sanayicileri Binası'nda bir araya gelerek yoğun bir çalışma sonucunda gelen 23 projeyi tek tek inceleyerek değerlendirdiler. Yarışma organizatörleri başvuranların kimliklerinin sıralama tamamlanıncaya kadar belli olmadığı Seçici Kurul toplantısında sadece altyapısal hizmet vermiştir.
Değerlendirme esnasında her proje, maketi, paftası, yazılı raporu ve tüm bunları dijital ortamda içeren CD'leri ile birlikte titizlikle incelenerek değerlendirilmiştir. Tüm projelerin incelenmesinden sonra Seçici Kurul Üyelerinden her projeyi puanlandırmaları istenmiştir.
Bu yarışmada dereceye giren ya da mansiyona layık bulunan projeler isterlerse WPO - Dünya Ambalaj Örgütünün düzenlediği Ambalaj Tasarımı Uluslararası Öğrenci Yarışması - Student World Star 2007'ye katılabileceğinden, puanlamada WPO yarışmasının esasları kullanılmıştır. WPO Direktörler Kurulunca, 2006 ve 2007 yıllarında jüri değerlendirme toplantıları ve ödül törenlerinin İstanbul'da yapılması kararı alınmıştır. Student World Star (Dünya Öğrenci Yıldızı) isimli yarışmanın bu sene üçüncüsü yapılacaktır. Bu yıl da, geçen yıl olduğu gibi jüri ve ödül töreni organizasyonları TÜYAP - Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı - İstanbul'un katkıları ile Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından gerçekleştirilecektir.
Dereceye Girenler Ön elemenin ardından geriye kalan 13 tasarımı puanlandıran Seçici Kurul üyeleri, birinciliğe değer proje olmadığına oybirliği ile karar vererek ikinci ve üçüncü sırayı alan projelerle altı adet mansiyonu belirlemiştir. Birincilik ödülü olan 2.500 YTL'nin diğer iki dereceye ve altı mansiyon ödülüne ağırlıklı olarak eklemek suretiyle dağıtılmasına oy birliği ile karar vermişlerdir. Bu dağıtımın sonunda:
2.ye 2.500 YTL 3.ye 2.000 YTL ve 6 adet Mansiyon (550 YTL/mansiyon) verilecektir.
Yarışma şartnamelerinde de belirtildiği üzere ödül töreni, Uluslararası Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışmasının ödül töreni ile birlikte 17 Ekim 2007 tarihinde 13. Ambalaj Endüstrisi Fuarı esnasında yapılacaktır.
Yarışmada dereceye girenler:
Birincilik Ödülü Ödüle değer eser bulunamamıştır.
 İkincilik Ödülü Proje: Kaşık Salça Ambalajı Bireysel katılım Ufuk Ertem Marmara Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
 Üçüncülük ödülü Proje: Simit-Ayran-Peynir/Reçel/Bal Bireysel katılım Esra Öcal İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Mansiyonlar
 Vakumlu Nakliye Kasası Grup katılımı Teberdar Gürbey, Süleyman Lafçı Marmara Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
 Party Doritos Grup katılımı Aysun Şahin, Deniz Atay, Tülin Verdi Anadolu Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü
 mp3 Çalar Ambalajı Grup katılımı Teberdar Gürbey, Şenol Doğan, Serkan Sarıkaya Marmara Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
 Educa Hediyelik Puzzle Halısı ve Puzzle Ambalajı Bireysel katılım Elif Altay Anadolu Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü
 Clock in the Box Bireysel katılım Hatice Özgü Gündeşlioğlu Anadolu Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü
 Choco Freak Bireysel katılım Mustafa Engin Hassamancı İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nın hedefleri arasında tasarım eğitimi alan Türk öğrencilerinin ambalaj tasarımı alanında proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi, tasarımcılar ve tasarımcı adayları arasında ambalaj sektörüne ilginin arttırılması, endüstri ile tasarımcılar arasında bir arayüzün temelinin oluşturulması, üniversite-sanayi işbirliği, tam zamanlı istihdam, hatta donanım bağışları, araştırma fonu sağlanması ve deneyim paylaşımı ile sonuçlanacak programların geliştirilmesine duyarlılıklarının arttırılması bulunmaktadır.
Nihai hedef olarak da ülkemizde üretilen ticari malların, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yer edinmesine, özgün ve doğru ambalaj uygulamaları ile sağlanacak katma değer ile de rekabet gücü kazanmasına katkıda bulunacak bir ambalaj endüstrisinin gelişmesi öngörülmektedir.
Yarışmaya katılan projelerde ambalajın 3 temel fonksiyonu olan Sarma, Saklama ve Satma işlevlerine ek olarak çevre etkisi bağlamında ise üretiminde daha az kaynak kullanılarak daha az malzeme ve daha az enerji kullanılması, tekrar kullanılabilme olanağının düşünülmesi ve geri kazanılma olanağının bulunması gibi konuların da göz önüne alınması istenmiştir.
Ele alınması beklenen diğer konular ise ambalajı tasarlanacak ürünün fiziksel nitelikleri, tüketim şekil ve miktarları (adet veya alternatif satış miktarları) ve koşulları, kalite ve hijyeniklik, albeni, ürün hakkında bilgilendiricilik, içinde barındırdığı ürün ile ilişkili olarak grafik tasarımı, tüketim sonrası ambalajın geri dönüşümü, değişen yaşam tarzları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yeni tüketici beklentilerinin göz önüne alınması olmuştur.
Ambalaj Sanayicileri Derneği: http://www.dexigner.com/directory/detail/138.html
|
 |
|