Primus Hotel Sydney by Woods Bagot

Primus Hotel Sydney by Woods Bagot

Woods Bagot has recently completed the Primus Hotel. The firm was appointed to lead the re-fit of the building, repurposing the space as a contemporary design hotel, with restaurant, bar and rooftop pool. The design preserves and showcases the building's landmark heritage values, creating an intimate atmosphere via the considered application of materials and finishes.

The design has accommodated the building's change of use with the aim to create a destination which is sophisticated, accessible and engaging with the hotel guest, the heritage fabric of the building and Sydney.

"The challenge of the design was to transform the space into a contemporary hotel while retaining and celebrating the beauty of its heritage," commented Wade Little, Woods Bagot Principal. "Key to refurbishment of the building was to protect its legacy, paying homage to its essence of functionality and conserving decorative detailing.

"It was about bringing a sense of repurpose to the property that once stood as a significant public operating space."

A modern interpretation of Art Deco-style materials and motifs, new elements have been incorporated within the design to complement the heritage building Creating a shift from traditional fine-scale geometric patterns and forms, the insertion of larger scale detailing into the heritage fabric demonstrated sensitivity and definition between the old and the new.

The design of the ground floor spatial arrangement has been carefully considered, with consultation with both local and state heritage consultants. The design maintains the original spatial volumes and features, including grand guest reception foyer, a 120 seat restaurant (The Wilmot) and Lobby Bar.

New build elements within the ground floor lobby create divisions within the space as a contemporary take on the original layout. Materiality references the original stone and timber veneer dado with the intention to reflect the original aesthetic.

The lobby features eight red Scagliola-clad columns which connect the ground floor and mezzanine via a double height void. The polished plaster marble finish of the columns complements the glazed ceramic tiling and timber veneer panelling. A new stair connects the ground floor with the mezzanine level. The mezzanine level will perform as the hotel functions and events floor, housing a large meeting room which is divisible into three separate spaces for smaller groups.

Upstairs, interiors of the 172 hotel rooms draw reference from Art Deco materials in a contemporary way, featuring simple luxurious finishes such as glazed ceramic tiling, fluted glazed internal walls between bathrooms and sleeping areas and timber veneer joinery. Finishes include a combination of terrazzo and patinated metal trims.

Once a rifle range for returned servicemen following World War II, the rooftop level provides the amenities for hotel guests, with a marble bar and 20-metre pool crafted around the intelligent use of green terracing and indoor-outdoor spaces. Light-weight roof canopies provide weather protection, with the forms respecting the existing heritage parapet along the Pitt and Wilmot Street frontages.

Photography: Trevor Mein

Woods Bagot

  • Filed under Interior Design
  • Last updated
  • 24,185 impressions, 1,504 clicks