The Blanche Chalet by ACDF Architecture

The Blanche Chalet by ACDF Architecture

Designed by ACDF, the "Blanche" Chalet, whose name evokes the spirit of the vernacular houses of the region, is situated in La Malbaie's area of the "Terrasses Cap à l'Aigle." Its simple and pure architecture gently complements the landscape of Charlevoix in a modern fashion.

The raw concrete materiality of the lower level is a nod to the stone foundations of the old wooden barns that once swept the landscape. This base also serves as the foundation for the main entrance and houses the technical functions of the cottage. Perched on the podium, the upper two levels are clad in a white stained wood, which is reminiscent of lime plaster that was applied to the ancestral homes of the area.

The four bedrooms of the "Blanche" Chalet are centrally located in order to maximize the panoramic views of the living spaces that are at the top level. The kitchen and dining room are characterized by large 360-degree fenestration, while the living space is housed in a floating overhang whose unique form is reminiscent of the structure of vernacular bridges. This raised volume allows for a direct experience of the enchanting sunsets of Cap à l'Aigle and the shimmering reflections of the estuary of the St. Lawrence within the comforts of the home.

Photography: Adrien Williams