align Designs Exciting New Bar and Concert Venue Omeara

align Designs Exciting New Bar and Concert Venue Omeara

London has a new late night bar, live gigs and events venue called Omeara, designed by align and bringing 'The Low Line' of railway arches between Waterloo and London Bridge back to life. Omeara is being run by operating company Omeara London, together with independent record and live promotions label Communion, both of which are owned and managed by musician Ben Lovett of Mumford & Sons, who has personally overseen the project.

The new 9,000 sq ft venue, featuring a music venue, a separate live performance area, four bars, a green room, two artist dressing rooms and a roof garden, is part of a new, larger development called The Low Line, comprised of a pedestrian walkway, lined with common spaces and local businesses, based within and alongside redeveloped railway arches that link Waterloo to London Bridge.

"What's particularly great about this project is that the interconnected arches create opportunities for drama and zoning whilst still functioning as an overall venue," commented Nigel Tresise, Director and Co-founder of align. "Not only are all public areas fully accessible, but full thought and care has been given to the whole suite of facilities, from the new-build courtyard block at the front, where the box office, toilets, merchandising closet and roof garden are located, to the mezzanine 'green room' artists' area. There's no comparison between this and the typical pub-basement type small venues you usually find in London. Ben is not only a very hands-on client, but also has a great eye for detail and has really put a lot of time and consideration into every aspect of the venue."

"I can remember playing places with two flights of stairs and you are carrying massive bass amps up and down," Lovett added. "That is such a dispiriting way to start your night. I think artists deserve it, they are kind of forgotten at this level and I just want to make sure everyone who plays here gets the best experience."

The Design Story

"We've been involved with this arches development for quite some time now," explained Tresise, on the origins of the consultancy's involvement in the project, "having first been commissioned to look after the architectural co-ordination and design of the overall development, via landlord Benj Scrimgeour of Flat Iron Square Ltd.

"There's over 20 years of clubbing history in these arches, but talk of putting a purpose-built music venue into the arches only started to crystallise four years or so ago. Although Network Rail wanted to pursue other options at the time. Then, in late 2015, an approach by Ben Lovett put the idea back on the table and Flat Iron Square Ltd, who by then had the headline lease on all the spaces in the development, happily agreed to sub-let three large arches to Omeara London - with the venue and company named after the location of its front entrance on Omeara Street. align were then directly appointed by Ben Lovett to create the venue."

Omeara now encompasses three arches within The Low Line, including a new-build, 80 sq m courtyard extension with roof garden, located at the Omeara Street entrance to the site. All three arched spaces are then linked via internal connecting doors, located halfway along each inner wall, with the outer two arches also featuring their own dedicated entrance on the arched, Low Line side of the site. In principle, the first arch - The Siding - will be used as a separate space, for events, exhibitions and pop-ups. The central arch houses the main, 350-capacity live music venue, with the stage at the north end of the space and raised, terraced viewing platforms to the side and rear for disabled customers, as well as a lift to the upper bar and roof terrace level and small dedicated bar to the rear of the space. The final arch houses the main bar on both the ground floor and mezzanine levels. Whilst the bar links directly to the music venue, it also has its own signage and access from The Low Line end so it can function as a standalone bar.

The main entrance for customers is on Omeara Street, where the new-build courtyard block houses the box office, cloakroom, merchandising closet and toilet block, which further extends a former signal box. A stair to the right of the entrance leads up to the roof terrace on the upper level, as well as through to the upper level of the bar, with the mezzanine level of the bar also served by a separate stair leading directly from the ground floor.

Band access is via a dedicated door on The Low Line side of the venue, leading up to the artists' suite. An office is also included within this mezzanine space, with views directly down onto the bar. The bar below is mostly a standing space, but also has five seating bays, featuring bespoke U-shaped banquette seating, plus two further booths located just beyond the artists' suite on the left and stock area on the right, where there is loose seating and some final further seating on the galleried area, back on the Omeara Street side of the space.

Architecturally, aluminium-framed glazing was already place, closing off the end of the arches facing The Low Line, but doors had to be moved around and additional fire exits added, once planning approval was achieved. New internal structural steelwork was inserted to support all the new interventions, from galleries and mezzanines to the new stage system. The greatest design challenge of the project, however, lay in the creation of an effective acoustic lining system, in order to isolate the venue from the low frequency noise and vibrations from the busy railway viaduct track directly above. There was also extensive acoustic modelling done to ensure noise from the roof terrace will not affect residential neighbours. Having been achieved successfully, this intimate new external space will offer fantastic views over the nearby Shard and is a great addition to London's night-time scene.

Overall, the interior treatment evokes a once-glorious past, with a fairly beaten-up aesthetic, including reclaimed elements such as decorative panels made up of wrought-iron table legs. Flooring is appropriate to each zone, with a range of treatments from concrete and timber to marmoleum and ceramic tiling.

"It has been a hugely collaborative project in order to realise Ben's vision of 'distressed Havana,'" Nigel Tresise added, "with elements of the decoration largely curated by branding specialists Studio Juice who have worked with Ben on a number of Mumford & Sons projects. The talented team includes theatrical venue designers Scott Fleary Production and bar joinery specialists Fantastic Bars, whilst Cantilever created the specialist bar equipment and Nancy Nicholson created the incredible distressed paint effects for the walls, with layer after layer of paint added and then partially-removed to achieve just the right look."

Photography: Alastair Lever