Tommy Bahama Headquarters by SkB Architects

Tommy Bahama Headquarters by SkB Architects

SkB Architects recently designed Tommy Bahama's new headquarters. The new 120,000-square-foot office design builds upon the attributes that have come to define the fashion company-the embodiment of island life and casual sophistication.

The spaces feature a natural material palette and rich textures such as woven fabric wall coverings and rough-honed stone. And the open, casual setting fosters a relaxing environment in which to work, a place not unlike a modern beach house.

The design is focused on the user experience and reflects the attributes found throughout the brand and its products. A grand "boardwalk" serves to organize the space, drawing guests from the main lobby and reception to the showroom and mock store, and the collaborative workspaces. Casual seating areas along the boardwalk, provide opportunities for informal gathering.

Natural light floods into the offices through ample exterior glazing and most notably via three large, fully-glazed monitors, which project into the circulation space and visually connect each floor to the market hall below. Flexible work spaces allow users to tailor their environment based on departmental and team requirements. By locating reception and amenities on an intermediate level of the company's four floors, employee interaction and social engagement is essentially ensured. The end result is an immersive environment that represents the brand through design.

Sense of community takes center stage at Tommy Bahama. By electing to lease the floors in the podium of the building, rather than upper floors in the tower, Tommy Bahama was able to create and reinforce physical and visual connections to the community for its employees. Visual access to the market hall at the base of the building through the large four-story light monitors which engage each of the floors, symbolizes this connection. Breakout and workspaces were designed around these light monitors to encourage gathering. In addition to providing employees the opportunity to observe activity in the market hall, the monitors dramatically increase the amount of natural daylight that comes into each floor.

A large, 1,000-square-foot cafe on the main level and additional coffee bars on each floor, ensure that employees have ready access to conveniences. The large, main level cafe opens out to a 1,500-square-foot roof deck which affords views to the South Lake Union neighborhood and the city. Customized workstations allow for storage of apparel and products under development and feature sit-to-stand desks, ergonomic monitor arms and task lighting. Flexible project work rooms, collaborative work spaces and a rich environment in which to work supports the company's culture of creativity, ensuring that it can attract and retain the best talent.

Photography: Spencer Lowell & Magda Biernat

filed under: Interior Design
last updated - 13,083 impressions, 1,741 clicks