NIO House by Schmidt Hammer Lassen Architects

NIO House by Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has completed the first phase of NIO House, an unconventional showroom for electric car company NIO in Shanghai. NIO is a global start-up based in China, designing and developing high-performance, premium electric and autonomous vehicles.

"NIO has a strong company culture and we wanted to bring that company DNA into the space," said German Roig, Senior Architect and Project Lead at Schmidt Hammer Lassen. "They are much more than a car company and we set out to design more than a car showroom for them. Using some of their key brand pillars such as discovery, exploration and influence, we envisioned a place car buyers can go to be surprised and inspired, to touch and feel."

NIO's brand philosophy, which centres on the environment and its main elements of water, sun, earth and wind, is reflected in the company's Chinese name WeiLai, which translates to 'Blue Sky Coming.' This philosophy also comes through in NIO's logo that combines the notions of moving into the future with the imagery of driving into the horizon, and taking action to achieve its vision.

Schmidt Hammer Lassen Architects utilized a material palette that brings a sense of nature, home and the future into the space. Light coloured terrazzo, a solid material representing the strong foundation of the NIO brand, was selected for the wall and floor surfaces of the car exhibition area. The customised terrazzo includes three types of mid-sized pebbles and creates a warm stone feeling in the space. Emphasizing the perfection that customers can find in NIO's products, the design creates a perfectly curved terrazzo surface, connecting the wall and floor seamlessly.

In contrast, a softer material palette was chosen for the configuration area. Douglas fir wood boards and a custom-made fabric bench create an area for visitors to rest, as well as view and select various car features on the display wall that is designed with flexibility for future changes. Its calm, warm palette and precise detailing bring more focus to the displayed products.

The ceiling, designed and detailed to conceal for a clean expression, was constructed using honeycomb panels with a finished layer of stainless steel chrome, mounted onto a custom-made hanging system. Some of these panels cloak track lighting that is integrated into the ceiling, allowing the lighting to be changed freely according to the position of the cars. A mirrored reflection creates an inception-like effect, allowing visitors to view the car from all possible perspective.

"This idea of horizon is portrayed in the ceiling of the new showroom," explained Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. "Upon entering the showroom, it grabs your sense of space. Even with the showroom full of people, the reflective ceiling allows each vehicle to be seen in its full dimension."

The new showroom is the first phase of a larger, holistic customer experience space at NIO House at Shanghai Taikoo Hui. The second phase, to be completed by May 2018, will be a club-style space with a number of dedicated areas for members spread out over two levels. It will include a living room, lounge area, library, meeting space, work lab, an open kitchen, and a discovery area for children. Together with the showroom, it will become the first NIO flagship store in Shanghai.

Photography: Raw Vision Studio

filed under: Retail Design
last updated - 8,066 impressions, 1,500 clicks