Woods Bagot Completes Telkom Landmark Tower in Jakarta

Woods Bagot Completes Telkom Landmark Tower in Jakarta

Telkom's new landmark headquarters is a dynamic, interconnected hub for Indonesia's largest telecommunications company. The complex establishes a powerful presence in Jakarta's central business district while consolidating its previously scattered operations in one downtown location.

Woods Bagot designed three new buildings; a six-story podium, a 20-story office building (Tower 1), and a 48-story office building (Tower 2). The firm also refurbished and integrated an existing 16-story building into the overall development. Tower 2, a soaring landmark that broadcasts Telkom's presence on Jakarta's rapidly developing skyline, is the focal point.

"The campus we have developed for Telkom successfully integrates the physical qualities and social aspirations of the idealized campus in a vertical application," said Patrick Daly, Woods Bagot Principal and Director for North America. "Several elements reinforce this cohesive culture and connected campus: the podium bridge, open green space, multi-floor atria, and cultural references."

The podium links the three buildings and provides the complex with a wide array of amenities including a rooftop mosque, fitness center, food and beverage, auditorium, and retail space. The podium also establishes public connections across the complex and hosts shaded outdoor space.

References to traditional local crafts contribute to the sense of comfort and familiarity. The façade combines two building skins - a contemporary curtain wall glazing with attached metal fins coupled with an ornate metal screen inspired by the batik patterns found in Indonesian textiles. These performative sun-shading facades will reduce heat gain by 30 percent, filter sunlight and cast intricate shadows throughout the main public spaces.

A variety of multi-floor atria are found in both towers. These dramatic spaces provide a sense of connection between floors, a means of orientation within the buildings, and a place for employees to get together.

The form of the central tower responds to the dynamic environmental site conditions and the many view corridors. As the tower rises, its form rotates to a square at the crown. Sustainability strategies include high performance double-glazing in a marketplace that commonly accepts single glazed solutions, mitigation of solar heat gain, innovative water reclamation and reuse techniques, and plenty of natural light.

The Telkom campus creates a competitive model that not only meets market standards for corporate office space, but is also designed to adapt over time to shifting workplace needs and developer economics. The design team implemented a sustainable workplace strategy to enhance overall effectiveness and increase business productivity.

Photography: William Sutanto and Tim Griffith

filed under: Architecture
last updated - 26,931 impressions, 2,058 clicks