The New MOCA Cleveland Design Unveiled

The New MOCA Cleveland Design Unveiled

Cleveland's Museum of Contemporary Art unveiled their plans for their new $26M million proposed home. Located at the intersection of Euclid Avenue and Mayfield Road, the new MOCA is a flagship project of Cleveland's emerging Uptown district, a major urban-revitalization project undertaken by Case Western Reserve University.

Designed by the internationally acclaimed firm Foreign Office Architects (FOA), London. The nearly 34,000-square-foot, four-story structure is FOA's first major building in the United States, and its first museum.

"As FOA's first museum and first U.S. commission, this is an especially meaningful and inspirational project for us," said Farshid Moussavi, principal of FOA. "Museums today are not just homes for art, but serve multiple functions and host a variety of activities. Our design for MOCA Cleveland aims to provide visitors with a museum that is a dynamic public space in which to experience contemporary art in its infinite manifestations."

Positioned within University Circle's academic life, art school activity, and cultural offerings, MOCA will realize its dynamic potential. It will infuse this new district with energy and life, day and night. The building is designed to showcase a program of internationally emerging art in flexible gallery spaces. The lobby is designed as an urban living room, a place for visitors to mingle, eat, shop, attend events, over the course of hours, or for brief interludes in a busy day.

There will be no admission charge to the first floor space. It is a place to engage at no cost before proceeding on to view our exhibitions for a modest fee. Evenings will be frequently animated by cultural events staged in a multi-purpose room designed for maximum flexibility. The building itself is a learning environment, infused at each level with education offerings that range from low tech to high tech, from contemplative to interactive, from solitary to group encounters. This building is an opportunity to provide a 21st century model of an art museum that anticipates dramatic shifts in how we learn, how we see, and how we socialize.

The new MOCA, which will be forty-four percent larger than the Museum's current, leased facility, will demonstrate that a museum expansion need not be large in scale to be ambitious in all respects. Devised for both environmental and fiscal sustainability, the design for the four-story building is at once technically inventive, visually stunning, and highly practical.

FOA has responded ingeniously to the project's roughly triangular site by designing a building with a hexagonal base that, with imperceptible changes in the shape of each story, rises to a square roof. Viewed from the exterior, the building will appear as an inventive massing of six geometric facets, some flat, others sloping at various angles, all coming together to create a powerful abstract form.

Clad primarily in mirror-finish black Rimex stainless steel, the fa├žade of the new MOCA will reflect its urban surroundings, changing in appearance with differences in light and weather. Window glazing will be tinted to assimilate with the reflective skin so that during the day the building will read as a unified volume, while at night interior lights will create a dynamic pattern on the dark surface.

Three of the building's six facets, one of them clad in transparent glass, will flank a public plaza. This will provide a public gathering place and also serve as MOCA's "front yard," and will be the setting for seasonal programming. From here, visitors and passersby may look through the transparent facet, site of the Museum entrance, into the ground floor, a space intended for socializing and for civic and cultural events.

While the building's dark exterior will offer almost no hint of the interior massing and structure, the experience inside will be notably transparent. Upon entering MOCA, visitors will find themselves in an atrium from which they may visually grasp the dynamic shape and structure of the building as it rises. This space will lead in turn to the Museum's lobby, cafe, and shop, and to a double-height multipurpose room that will house public programs and other events. From here, visitors may take the Museum's staircase-itself a monumental sculptural object or an elevator to the upper floors.

last updated - 6,309 impressions, 13,266 clicks