Beachyhead by SAOTA

Beachyhead by SAOTA

SAOTA recently completed Beachyhead, a house located in Plettenberg Bay, South Africa. A stone throw from Robberg Beach, this refined and easy-flowing home hovers over the dune, fits into its natural environment and captures and frames the ocean.

Taking advantage of the remarkable views - with Robberg peninsula to the south-east and the Outeniqua Mountains in the distance towards the north - the southern section of the house is higher and appears to be sliced off from the northern part in a sculptural way. This opening extends vertically through the building, washing northern light into the deeper spaces of the house. Lit from a skylight above, the stairs are delicately suspended in this void, also allowing views through it.

The geometry of the staircase continues as a diagonal line that extends the cantilevering entertainment terrace. The centrally-positioned kitchen serves the living spaces and northern courtyard. The kitchen volume opens upwards to the bedroom gallery, allowing northern light into the space.

Photography: Adam Letch

filed under: Architecture
last updated - 21,793 impressions, 3,117 clicks