The Slender House by MU Architecture

The Slender House by MU Architecture

Located in the beautiful region of the Eastern Townships near the US border in Quebec, the Slender House unfolds in a long linear volume. Nestled on the steep shores of Lake Memphremagog, the house opens-up onto a peaceful secluded bay.

Designed by MU Architecture, this 4500-square-foot residence is solidly anchored in the rock thanks to its numerous stone retaining walls and paved terraces. Massive dry stacked, locally supplied granite volumes serve as bases on which rests an impressive 111 feet long roof with bladelike sharp edges. From the street, the roof literally becomes a fifth facade.

Precisely detailed to fit seamlessly within the black wooden exterior walls, a large garage door sits between the massive stone volumes. The discreet and fascinating approach gives us the impression of sinking into the ground between a hanging garden and the house. As one makes his way along these dark and massive facades towards the main access courtyard, a huge glass bay window marks the entrance from which a view of the lake is immediately revealed. The austere and rough appearance of the exterior stands in contrast with the very large, bright and airy interiors of the house.

Large bay-windows, skylights and immaculate white walls literally flood the space with light and offer breathtaking views of the lake. At times reaching 25 feet high, ceilings stretch to augment the amplitude of these living spaces. All the rooms of the Slender house are positioned to form one single linear row. In addition to the master's suite, two high-end suites with full bathrooms and small adjoining lounge, a sauna and a training room compose the program of this luxurious house. A service corridor that connects the main entrance to the ground-floor entrance doubles as the entrance to the garage and gives access to a small washroom, laundry room and pantry that connects to the kitchen through a secret door.

The kitchen and the built-in furniture of the fireplace that conceals the television were designed down to the smallest detail to mask all the technical aspects. The whiteness of the kitchen is revealed as an extension of the walls and ceilings while the island is born from the extension of the floors that are covered in large blades of white oak.

Photography: Stephane Groleau