Legends Aquatic Center by ELS Architecture and Urban Design

Legends Aquatic Center by ELS Architecture and Urban Design

ELS Architecture and Urban Design recently completed the new Legends Aquatic Center for the University of California, Berkeley (Cal). The Center provides the student athletes with a new, dedicated 50M stretch pool featuring a two-centerline dive tower and adjacent springboards, a warm-water spa for divers, locker rooms, and a multipurpose and special events room. The single-level, multi-building facility occupies a former parking lot on the other side of Bancroft Way from campus, across from Cal's historic 1932 Edwards Stadium.

To visually connect the new facility to the campus, the design team located the entrance, the 50-meter pool, and the dive tower on axis between two of Edwards Stadium's pylons and its memorial signage, creating a link between facilities from different eras.

The open-plan multipurpose and training building that fronts Bancroft Way is designed as a simple box volume with an entry portal. The building is finished with three distinct materials: solid stacked bond concrete masonry, clear and translucent blue glass, and a corrugated perforated metal skin. These building materials represent the phase transition of three states of matter: a solid attempting to contain a liquid that transforms into a gas-an idea derived from the Cal Aquatics team motto, "Adapt and Prevail."

The 10-meter tower's glass-enclosed stairwell is emblazoned with the words "California" on the front and a Cal logo on the side facing the San Francisco Bay. The diving tower and its adjacent springboards contain platforms at progressive heights: 1, 3, 5, 7.5 and 10 meters.

At night, the complex serves as a softly glowing beacon, activating what had been a dark corner of the campus. The translucent, blue-tinted glass is part of a glass wall system that, at the main entrance, allows passersby to glimpse the teams and Bay Area Olympians as they train. People-watching is also possible through the fencing along the walkway between Cal's adjacent Tang Health Center and the pool.

Photography: Lawrence Anderson

filed under: Architecture
last updated - 20,008 impressions, 3,522 clicks