Stantec Completes 50-story Solitair Brickell

Stantec Completes 50-story Solitair Brickell

Stantec has completed the 50-story Solitair Brickell residential building, the newest addition to the Miami skyline. Featuring a striking façade, the design of the building distinguishes itself with a unique angular, towering basket-weave design inspired by the majestic Medjool date palm tree popular in South Florida's tropical landscape. The zigzag, serrated balconies seen on the façade represent the palm tree's texture making it the most prominent feature of the building.

"Miami's Brickell and Downtown areas are experiencing an architectural transformation and Solitair is the latest landmark enhancing it," said Jon Cardello, Vice President, US Commercial Sector Leader, Stantec's Miami office. "The unique design of the building is mesmerizing. It makes pedestrians walking by stop and stare."

Developed by ZOM Living, Solitair Brickell includes 438 residential units ranging from studios to one and two bedrooms units and two bedroom penthouse suites. The 50th floor amenity deck includes one of the highest rooftop resort style pools in Miami. It boasts luxury cabanas and sweeping views of the city and the Biscayne Bay. The top floor also features many millennial-friendly amenities such as the stylish Billiard lounge with TVs, wetbar, modern sectional sofas, and separate business center with two conference rooms.

"The overall vision for the interior design was to seamlessly draw from the building's architectural concept," said Susan LaFleur, director of residential and hospitality interiors in Stantec's Miami office. "Designed with urban, cool neutral materials, the interiors serve as a gallery and backdrop for bold, artistic elements and reflects the sophisticated, modern living that the residential building provides."

The lobby interiors were designed to capture one's attention with the use of several different materials. Intricate wood elements and concrete panels provide a unique contrast against the bright marble walls. Furthermore, the combination of strong materials and finishes, with softer plush couches, rug and ottomans create a textural balance.

The building's Great Room on level ten showcases similar wood finishes with floor to ceiling millwork shelving that holds décor items and artwork. White lounge sofas and concrete panels are juxtaposed by the sophisticated black elements throughout the room. A communal kitchen and dining area were incorporated into the design of the Resident Entertainment Lounge located across the Great Room. This amenity room encompasses a different blend of design elements. White brick walls are paired with dark cabinetry and countertops. Hanging shelves and pendant lighting fixtures were used to create geometrical interest.

Exterior Photography: Lumiere Photography
Interior Photography: Troy Campbell