Miller Hull Partnership Unveils Population Health Facility Designs

Miller Hull Partnership Unveils Population Health Facility Designs

Miller Hull Partnership has unveiled its designs for the 290,000-square-foot Population Health building on the University of Washington campus. The building is conceived as a hybrid facility designed to respond directly to the mission of the UW's Population Health Initiative-a 25-year vision to address the most persistent and emerging challenges affecting human health, environmental resilience and social and economic equity across the globe. The $230 million building supports this goal by bringing related yet disparate specialties together in the pursuit of global health and a world where all people can live healthier and more fulfilling lives.

"The building and the project as a whole has come to reflect, in a small way, the Population Health Initiative," noted Sian Roberts, FAIA, corporate executive for the project and partner at Miller Hull. "Together with a wide range of client and user groups, we are imagining how space can support such a complex and inspirational mission."

Like the programs it houses, the building is designed to engage the world at large, from local to global. Physically and metaphorically porous, the building will provide a welcoming environment for its users and the campus. Tucked into a sloping site along 15th Avenue Northeast-the western edge of the University of Washington's central campus-the building will open to the neighborhood and the university via entry points on each façade. A multi-story, street-level foyer wrapped in glass will adjoin an open terraced passageway that works its way through the building, further integrating it with campus circulation.

"The building both defines and responds to its context," explained Ruth Baleiko, FAIA, design lead for the project and partner at Miller Hull. "We looked for ways to build upon the physical and social structures of the site and leverage those elements in conjunction with environmental conditions to create a building that is, as much as possible, 'of its place.'"

Inside, spaces are conceived as a laboratory for ideas and to encourage collaboration. A series of large, multi-story reception areas will serve double duty as informal meeting and campus drop-in spaces. Floors three through eight will be dedicated to research, with a variety of office types that include open work stations, group work areas, conference spaces, instructional spaces and computer labs-all derived from a set of four activity-based, scalable modules. Reflecting changes in headcount and activity, the modules are designed to morph in size and function with furnishings helping to define each space. Research floors will eschew typical corridors and employ periodically spaced open nodes where tenants can come together for interdisciplinary collaboration.

The expressive west side of the building will be composed of 3-foot-deep vertical glass fins to create a dynamic façade facing the university's future innovation district. The fins will vary in overall length to modulate the massing of the concrete-framed building, while also minimizing heat gain and glare and maximizing lighting and views. The north and south ends of the building highlight user collaboration, offering framed, unobstructed glimpses into the interior. The east side of the building will feature subtle, 8-inch-deep aluminum fins, providing continuity with the west side of the building while appropriately responding to its specific environmental conditions and solar load. Stacked basalt will wrap the building's lower level. Circulation towers will be constructed using precast concrete panels.

Images: Courtesy of Miller Hull Partnership

filed under: Architecture
last updated - 8,684 impressions, 198 clicks