Palo Alto Residence by Studio VARA

Palo Alto Residence by Studio VARA

Studio VARA recently completed a new ground-up residence for a young couple. The residence is located on a prominent yet petite corner lot in Old Palo Alto. With a generous program and a limited allowable footprint, the couple challenged the designers to create a small, flexible home with a large presence.

To solve this puzzle, Studio VARA conceived of the house as a Rubik's Cube of tightly interlocking spaces that expand outward into a landscape of intimate yet generous outdoor rooms. To break up the massing and achieve lightness within a compact, rectilinear envelope, they used distinct materials to articulate three stacked volumes that shift and recede from sight as they move up: concrete for the basement, wood at the main level, and dark zinc for the top floor. The main level is lifted slightly above grade, allowing deep light wells to penetrate underground and provide light and air to a full basement. Carefully considered window placement adds ornament and rhythm to the fa├žade.

Inside, sumptuous materials and sophisticated detailing make the home feel large and luxurious. Uninterrupted floor-to-ceiling glass walls allow the outdoors and daylight to penetrate the house and maximize sightlines to achieve a feeling of spaciousness. Elegant, carefully considered cabinetry and built-ins in the kitchen and entertaining areas on the main level ensure that the open plan does not feel loft-like. A sculptural steel stair set against a continuous stone-slab wall anchors the entire house and unifies the three levels. Upstairs, the master suite and bedrooms are strategically organized to ensure privacy and views outside.

Studio VARA provided a full range of services to weave the architecture, interiors, furnishings, and landscape into a seamless, integrated whole.

Photography: Matthew Millman