Noll and Tam Architects Renovates Mission Branch Library

Noll & Tam Architects Renovates Mission Branch Library

Noll & Tam Architects recently renovated the Mission Branch Library, a mid-century library in a park in downtown Santa Clara, California. Surrounded by City Park and located close to a number of schools, the Library has been an essential resource to the community since it opened in 1954. Built as the first stand-alone library in the city, the building had received only minor updates since first opening, and was in desperate need of a refresh to enhance comfort, create a more welcoming atmosphere, and bring it into the 21st century.

Working closely with library stakeholders and a tight budget, the team identified and prioritized aesthetic and functional areas for improvement, and developed a strategy as to how best to breathe new life into the aging facility. The final 8,400-square-foot design is bright and airy, featuring a palette of light wood, with accents of bright greens, oranges, and blues. High, wood slatted ceilings and large windows help to visually connect the interiors to the surrounding park setting, while plentiful seating options invite patrons to make themselves at home.

Updates were aimed at not only improving the library's appearance, through fresh paint and new finishes, but at the functionality of the library as well, through the addition of study rooms to better equip the library for the ways people use the facility today. Five new study rooms-including a large study room-offer a variety of spaces where groups of various sizes can meet without disturbing other patrons. Flexible spaces, improved ADA accessibility, and a bigger community room have made it easier for the library to offer programs and other resources to the community that the facility previously wasn't able to accommodate.

Taking full advantage of the beauty of the library's surroundings, the design adds a new Children's Reading Patio, as well as providing increased seating at the library's front patio. The building's landscape was also updated with low-water and low-maintenance plants that further helps reduce the building's water demands.

Photography: Ethan Kaplan

filed under: Architecture
last updated - 16,689 impressions, 210 clicks