The Switzer Group Redesigns AMC Networks' New NYC Headquarters

The Switzer Group Redesigns AMC Networks' New NYC Headquarters

The Switzer Group recently redesigned and renovated AMC Networks' (AMCN) ten-floor corporate headquarters located at 11 Penn Plaza in New York City. Inspired by the Art Deco vocabulary of the building, originally designed by Starrett & Van Vleck, AMCN's new workspace cleverly juxtaposes the existing architecture with the contemporary culture of the modern media brand. Consolidating, restacking, and standardizing AMCN's brand, The Switzer Group's designers set out to create a fluid workspace for the network and its staff, one that would also reflect the dynamic media company's artistic, and eclectic culture.

The new workplace encompasses distinct branding characteristics from each network, a multitude of collaborative settings, and various displays of original works. The AMCN palette uses traditional materials with a modern approach, including a contrast between charcoal and off-white with walnut, metal and soft stone with pops of color and glass to contrast. Creating a balance between open and closed workspaces, The Switzer Group designed a significant number of private offices - flanked by open workspace - to establish a hierarchy within the network, encouraging professional growth and upward mobility within the organization.

A monumental staircase connecting the central floors offers a strong sense of connectivity between the various networks that operate within. Accented by a lit feature wall, platform seating, and the iconic 'Madmen' silhouette, the centralized staircase provides an internal destination for all to interact, brainstorm, and catch up throughout the workday. Meeting rooms are themed and designed to playfully express each individual network identity.

A town hall area with gallery space originates on the 18th floor, where staff can assemble, and features cameras to live-stream lectures to the entire facility. Throughout the rest of the office, additional ancillary spaces are outfitted with comfortable chairs and other finely-crafted furnishings, contributing to the larger sense of community encouraged throughout the space. The resulting space is both vibrant and engaging, satisfying the ever-changing needs of employees new and old.

Photography: Colin Miller

The Switzer Group

  • Filed under Interior Design
  • Last updated
  • 11,062 impressions, 495 clicks