La Belle Vue by OKHA

La Belle Vue by OKHA

OKHA has designed the interiors for La Belle Vue, a complete architectural renovation and extension project by Bomax Architects. Located in a small beachfront community in South Africa, the house was designed to provide a place of sanctuary and repose from the fast-paced life of an international executive of African descent.

From its elevated position, the house has spectacular views of both mountain and ocean which are visible from every aspect of the house. There are extensive balconies and terraces both at the front and back of the house and large windows frame the mountain and sea views from the interior. The front of the property unzips across the entire front fa├žade allowing direct access from the dining, living, entertainment and master bedroom to the exterior on both levels.

Although the architecture expresses a modern, almost minimalist aesthetic, the client wished to express his African heritage through elements of the interior; subsequently, much of the furniture items were custom-designed to subtly articulate African modernism and luxury.
OKHA-designed three-dimensional, sculpted and carved front door was inspired by traditional African motifs and sculpture and sets the tone for further contemporary interpretations found throughout the interior.

The ground floor formal lounge area is soothing in its chalky monochromatic palette, allowing natural light to sculpt and enhance the interior architecture and stucco walls. The furniture uses strong lines, clean forms and materials such as etched raw oak, vintage leather, satin brass and granite to create a timeless elegance.

The entertainment level, which houses the home's audiovisual home cinema system, is a more vibrant experience with rich African earth-inspired colors, custom graphic rugs, a classic retro feel gives the upper level a distinct attitude.

Photography: Mickey Hoyle

OKHA