Mews 04 by Andy Martin Architects

Mews 04 by Andy Martin Architects

Andy Martin Architects has completed the new London residence, Mews 04, a large 5 bedroom double fronted mews house in London's Hyde Park.

The initial brief was to re-design the timber framed faux Victorian Style conservatory completed in the 80's. ama's solution was to replace it with a similar form avoiding and having to submit a potentially difficult and lengthy planning application. The original design of three barrel vaults was transformed into a contemporary 'sine curve' form, with 3 large curved double glazed units, the largest single horizontal units in the UK. This elegant form has the appearance of a single sheet of flowing glass forming the new conservatory roof. This new space was to become the spring board for a new aesthetic approach of the rest of the house.

The entrance lobby's floor is an elaborate mosaic of hand cut 10mm square marble pieces laid to repetitive wave form graphic. ama designed the bespoke bronze and glass inlayed entry doors which announce the public spaces; the living room and conservatory. Floor finishes on the ground level are hand rubbed concrete to create a Terrazzo type patina. Three large bronze french doors open out from the conservatory to connect with the classical garden layout.

A new floating stair divides the house in two with a new roof light bringing natural light to the centre of the house. Dyed and brushed solid oak flooring runs throughout, from the stairs, flooring and the doors. In the bathrooms, solid marble bath and basins carved to ama's synonymous organic style are laid delicately with the warmth of a timber floor and walls.

filed under: Interior Design
last updated - 43,719 impressions, 7,014 clicks