Bedales School Art and Design Building Wins 2017 RIBA National Award

Bedales School Art and Design Building Wins 2017 RIBA National Award

Bedales School Art and Design Building won the 2017 RIBA National Award. Designed by Feilden Clegg Bradley Studios, the School is set in an area of outstanding natural beauty on the edge of the South Downs National Park in the village of Steep near Petersfield. Constructed around a substantial and beautiful oak tree within a new court and central lawn the new Art and Design building has a strong sense of place.

The design of the building draws references from traditional agricultural buildings with clipped gables and simple standing-seam metal roofs, defining a series of connected barn forms. Materials were used in their natural state throughout: a lattice timber screen shelters the entrance canopy and external walkway creating a welcoming gesture on approach to the building.

The layout on the upper floor is a series of carefully scaled open and interconnected north-lit art studios that enable teaching and independent study for a wide range of group sizes and activities. On the ground floor heavier duty craft-based design subjects are taught alongside jewellery and fashion design.

A connection to the outdoors characterises much of Bedales life, and consequently all circulation is external, across covered decks on both sides of the building that double as places to draw, paint, sculpt or just relax and contemplate the environment.

"This scheme creates a new Art and Design building, in a key location on the Bedales School site to replace the existing facility," the jury commented. "The client purposely restricted the budget (to avoid the buildings-arms-race), acknowledging that an economy of means is a lesson in itself. FCBS were able to apply lessons from Manchester School of Art, to deliver something of value in a smaller building, with a constrained budget.

"The project included meaningful student involvement throughout the process; from inception and participating in the selection of the architect, through to use of spaces and detail. This meant a very useable and functional building has been created. The student rep, who managed to then get work experience with FCBS- having joined the profession for human interest - is now on her year out during the study of architecture.

"Through the sensitive siting, form and material choice, the building engages in dialogue with adjacent existing buildings, on what is a complex site with rich history. The careful siting also develops new relationships with the landscape, having been set on a key location near the entrance point to the site. The honesty of the building's material expression allows users to see how it was put together, which really chimes with the client's idea of creating an educational instrument, especially given the school's interest in 'hands on' building construction. For the spatial arrangement, a lead was taken from the previous well-lit single-storey interconnecting studio block and passing between each of the studios, hence seeing each of the design disciplines to reach the next.

"The single-storey existing studios have been re-invented over two storeys, with generous overhangs to make external spaces for use by students, which was also a conscious move to manage area and the tight budget. This is a building that engages with the landscape, bringing the outside and inside spaces together, and with the use of simple materials which help to make the two be read together. Playful use of light through layering of lattice screens to façade and external covered areas offers a joyful and varied experience for users and visitors alike. It is a piece of intelligent client commissioning and a great design response."

Photography: Hufton+Crow

filed under: Architecture
last updated - 22,640 impressions, 2,323 clicks